Kannattaa aina olla yhteydessä SILMU ry:n henkilökuntaan ennen tukihakemuksen jättämistä, mielellään jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Saat neuvoja ja opastusta sujuvan hakemuksen tekoon ja säästyt turhalta työltä.
Ole yhteydessä SILMU ry:n hankeneuvojiin: Heli Tommiska, heli.tommiska (at)silmu.info tai puh 040 569 0068 ja Gina Forsström, gina.forsstrom(at)silmu.info tai puh 044 901 0601.
Tukihakemuksen valmistelu ja tuen hakeminen
Hanketuen hakijoina voivat toimia rekisteröidyt, yleishyödylliset yhteisöt tai säätiöt, kunnat ja kuntayhteenliittymät (ei pienhankkeissa), osuuskunnat ja yritykset.
Hakemusten valmistelu kestää keskimäärin kahdesta kuuteen kuukautta riippuen hankkeen sisällöstä ja laajuudesta sekä hakijan mahdollisuuksista panostaa valmisteluun.
Tukihakemus tehdään sähköisesti Hyrrä -asiointipalvelussa. Hyrrässä valitaan, että tukea haetaan paikallisesta toimintaryhmästä (Leader). Hakemus osoitetaan Kehittämisyhdistys SILMU ry:lle.
Huom! Hyrrä toimii parhaiten Chrome selaimella ja tyhjennetyllä välimuistilla.
Linkki Hyrrään ja ohjeet sen käyttämiseen
Tukihakemuksen allekirjoittaa nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai henkilöt.
Hankesuunnitelma ja tarvittavat liitteet
Hankesuunnitelma on hankkeen tärkein asiakirja. Sen tulee kuvata hyvin selkeästi hakijan nykytilaa, hakijaorganisaatiota ja taloudellisesta tilannetta sekä hankkeen toteuttamiseen käytettäviä henkilö- ja muita resursseja, ongelmaa joihin hankkeella haetaan ratkaisua, toimenpiteet, joilla ongelma ratkaistaan ja tuloksia, joita hankkeen avulla haetaan.
Hankesuunnitelman tulee vastata alla oleviin kysymyksiin:
- mitkä ovat kehittämistarpeet
- mitkä tai ketkä ovat hankkeen kohderyhmä tai ryhmiä
- mitkä ovat tavoitteet
- mitä tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi
- millä perustein toteutumista arvioidaan
- missä ajassa hanke toteutetaan (alkamis- ja päättymisajankohta kk.vvvv)
- miten hankkeen toteuttamisessa huomioidaan kestävä kehitys
- miten hankkeen toimenpiteet toteutetaan
- mitä tukimuotoa haetaan
- mitkä ovat hankkeella tavoiteltavat vaikutukset
- toteutetaanko hanke tuensiirrolla (yhteistyöhankkeet)
- kuka kai ketkä ovat yhteistyökumppaneita hankkeessa, osapuolten toteutus- ja rahoitusvastuut sekä mahdolliset sopimukset
- mitä kustannusmallia hankkeessa toteutetaan
- miten ja kenelle hankkeesta tiedotetaan ja raportoidaan
- millä jakoperusteella kustannukset on jaettu hanketoiminnan ja muun toiminnan välillä
- hankesuunnitelmaan tulee sisällyttää hankkeen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma sisältäen kokonaiskustannukset, kokonaisrahoitus ja kustannuserittelyt sekä yksityinen rahoitus eriteltynä talkootöihin ja omarahoitusosuuteen sekä mahdolliset tulot
- miten valmistelussa on otettu huomioon aikaisemmin julkisella tuella rahoitetut vastaavat tai siihen läheisesti liittyvään toimintaan myönnetyn tuen tulokset
- miten toimintaa jatketaan hankkeen jälkeen
Monesti voi olla selkeämpää liittää hakemukseen erillinen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma, josta selviää tarkemmin kaikki kustannukset ja hankkeen rahoitus ja hankesuunnitelmaan kirjata ainoastaan loppusummat.
Liitteet
Vaadittavat liitteet riippuvat hankkeen sisällöstä. Tallenna liitteet PDF muodossa Hyrrään. Alla esimerkkejä tarvittavista liitteistä.
- arvio talkootöistä
- eritelty kustannusarvio
- hintatason selvitykset/tarjoukset (3 kpl vertailukelpoista)
- palkan perusteet
- ohjausryhmän suostumus
- asema piirros
- mikäli investointi tehdään muun kuin tuen hakijan omistamalla tai hallitsemalla alueella, rakennuksessa tai muussa kohteessa, tarvitaan omistajan/haltijan kirjallinen suostumus investointiin + että kohde on alueen asukkaiden ja toimijoiden käytettävissä
- vuokrasopimus
- rakennus- ym. tarvittavat luvat, tai ilmoitus kunnalta, että lupia ei tarvita
- selvitys taloudellisesta tilasta/tilinpäätös
- säännöt
- hakijan päätös, että haetaan Leader-tukea
Lisäksi rakentamista koskeviin hakemuksiin liitetään:
- pääpiirustukset
- erikoissuunnitelmat, joilla on merkitystä hyväksyttävien kustannusten arvioinnissa
- rakennusselostus
- rakennusselostukseen perustuva kustannusarvio tai -laskelma
Rakentamista koskevan suunnitelman yksityiskohtaisuuden ja laajuuden on oltava asianmukaisessa suhteessa hankkeen laajuuteen ja kokonaiskustannuksiin.
Tarvittavat luvat
Tuen myöntämisen edellytyksenä on toimenpiteen kannalta välttämättömän viranomaisluvan esittäminen (rakennus-, toimenpidelupa, ympäristö jne.) HUOM lupakäsittely voi viedä aikaa!
Mikäli edellä mainittuja lupia ei tarvita, liitä hakemukseen esim. kunnalta saatu sähköpostiviesti, että lupaa ei tarvita, tämä nopeuttaa käsittelyä.